Dierbare herinneringen gebundeld in een boek

Het project Gilde Levensboek bestaat uit een groep enthousiaste schrijvers die op vrijwillige basis de levensverhalen van mensen uit Zwolle optekenen. Zowel het interviewen als schrijven van het boek horen hierbij. Maar ook de vormgeving van het boek en het laten drukken ervan. Het hele proces van idee van het boek tot het uiteindelijk gedrukte exemplaar dragen zij zorg voor. Dit is een hele klus maar ook dankbaar om te zien hoe blij de mensen ermee zijn. Het zijn cadeautjes van, voor en door Zwollenaren.

Zo was er ook een bijzondere boekpresentatie waarbij kinderen en kleinkinderen aanwezig waren. Het was mooi om te zien hoe blij en nieuwsgierig iedereen was naar het resultaat. Menig traantje werd gepinkt.

Een greep uit de boeken die dit jaar zijn verschenen:

  • Het boek Onderweg gaat over een onderwijzer, nu begin 80, kijkt terug op gebeurtenissen en beslissingen, die grote impact hebben gehad op zijn verdere leven.
  • Het levensverhaal van Bets wordt beschreven in het boek Zondagskind. Zij groeide op in een groot warm gezin waar altijd alles kon en waar iedereen welkom was ondanks het zware leven dat zij hadden in tijden van schaarste en oorlog. Ze hadden een warme en goede band, zoals zij die nu ook heeft met haar dochter, klein- en achterkleinkinderen.
  • Dankbaar voor alle mensen die mijn leven kleuren is het levensverhaal van een vrouw die op haar veertiende blind wordt. Hoe zij, wars van het gevoel slachtoffer te zijn, haar leven vorm geeft. Door haar positiviteit en gedrevenheid heeft zij de wereld van de mens met een beperking een beetje mooier gemaakt.
  • Het verhaal van Anneke begint met haar geboorte en wanneer ze 68 jaar is. Een weergave van hoe ze haar leven heeft geleid, een beeld van wat ze heeft meegemaakt en vooral hoe ze met deze ervaringen is omgegaan. In haar verhaal ontbreken ook details; ze kon niet alles beschrijven. Maar met dit boekje vervult ze haar wens om haar ervaringen door te geven aan de generaties na haar.
  • Van Sjaantje naar Jeane vertelt het verhaal van een kind in de oorlog naar onafhankelijke dame in 2022. Een leven met soms strubbelingen, maar vol ondernemingszin, reislust en positiviteit.